26 януари 2019 г.

Русия, Московският кремъл

КРАСЕН И ПРЕКРАСЕН

Думата красен e означавала красив. Висшата степен на тази дума е пре-красен.
Главният площад на Москва ние знаем под името "Червеният площад" или Красная площадь на руски, което по-рано е означавало просто Красив площад.
Тоест значението му се е променило на червен, но се е запазило името му от времената, когато червеният цвят е бил царския цвят. Сега някой може да мисли, че площадът е червен, защото Кремъл е червен, но това не е така.
През целия си период в царско време Кремъл е бил боядисван в традиционния бял цвят, макар да е построен от червени тухли. След Втората световна война Кремъл e реставриран и е боядисан в червено едва през 1947 г., защото Сталин решил, че така ще отговаря на социалистическата идея. Името на площада е останало непроменено, защото междувременно думата красный, вече е означавала червен, докато думата краска е запазила значението си на боя.
Куриозното тук е и това, че стените на Кремъл са червени, докато площадът е със сиви павета и въобще не е бил никога червен. От друга страна Кремълските стени и кули винаги са били боядисвани - преди в бяло, а после в ... червено.
А е можело просто да се оставят с цвета на тухлите и толкова.



































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар